Megosztás más felhasználókkal

A Google Drive szolgáltatásban az állományok, vagy akár teljes mappák megosztásának legegyszerűbb módja, ha a dokumentumlistából (jelölőnégyzetekkel) kiválasztjuk a megosztani kívánt tartalmat és a Drive fejlécében a Megosztás gombra kattintunk! Amennyiben egy dokumentumot megnyitottunk a Megosztás gombot az oldal jobb felső sarkában is megtaláljuk!

A Megosztás gombra kattintva megjelenik egy erre vonatkozó Megosztási beállítások ablak, ahol a Kinek van hozzáférése felirat alatt látjuk felsorolva, hogy kik tudják megtekinteni a kiválasztott tartalmakat. Itt lényegében két szinten állíthatjuk be a hozzáféréssel kapcsolatos tulajdonságokat:

  1. Láthatóság – azaz kik férhetnek hozzá az adott dokumentumhoz
  2. A hozzáféréssel rendelkezőknek milyen szintű jogosultságot kapnak az állományhoz

Google Drive megosztási beállítások
Google Drive - Megosztási beállítások

Alapértelmezés szerint a létrehozott/feltöltött állomány Privát hozzáférést kap, ami azt jelenti, hogy csak a létrehozó/feltöltő (tulajdonos) fér hozzá, illetve azok a személyek, akiknek a tulajdonos ezt kimondottan engedélyezi! (A Privát hozzáférés tehát nem feltétlenül azt jelenti, hogy csak a dokumentum létrehozója fér hozzá az állományhoz!)

A Megosztási beállítások ablakban a Személyek hozzáadása mezőnél tudjuk az adott dokumentumot másokkal megosztani: a szövegdobozba írjuk be azokat az e-mail címeket (vagy akár levelezőlistákat), akikkel szeretnénk a kiválasztott tartalmat megosztani. A címek beírása után a szövegdoboz melletti lenyíló listában meghatározhatjuk, hogy a meghívottak milyen szinten férhetnek hozzá a dokumentumhoz:

  • Szerkesztheti
  • Írhat megjegyzést (Táblázatok esetén ez a hozzáférési szint nem elérhető!)
  • Megtekintheti

Személyek hozzáférése
Google Drive - együttműködők meghívása

A megfelelő beállítás elvégzése után a Megosztás és mentés gombra kattintva véglegesíthetjük a megosztási beállításokat! Természetesen utólag ezeket a beállításokat (akár külön-külön személyenként) módosíthatjuk, sőt arra is van lehetőség, hogy a tulajdonosi „jogot” átadjuk valakinek!

Nyilvános megosztás

Amennyiben nem konkrét személyekkel (csoportokkal) szeretnénk megosztani egy Google Drive-ban tárolt tartalmat, akkor a Privát hozzáférés szintjét kell módosítanunk!

Privát hozzáférés

Ebben az esetben a Megosztási beállítások ablakban a Privát - Csak az alábbi személyek férhetnek hozzá sorban kattintsunk a Módosítás feliratra és a Privát láthatóságot módosíthatjuk az alábbiak szerint:

  • A link birtokában bárki beállítás esetén bárki hozzáférhet a tartalomhoz, aki ismeri a hozzá tartozó linket (URL címet). (De pl. a keresők nem indexelik a dokumentumban lévő tartalmakat.)
  • A Nyilvános az interneten beállítás esetén az interneten bárki megtalálhatja és hozzáférhet a tartalomhoz.

Google Drive láthatóság
Google Drive - Nyilvános megosztás

Fontos, hogy alapesetben A link birtokában bárki, vagy a Nyilvános az interneten láthatósági beállítások mellett a hozzáférés szintje a Megtekinthet elemeket lesz, ami azt jelenti, hogy bejelentkezés nélkül nyilvánosan elérhető ugyan a tartalom, de módosítani nem tudják azt a felhasználók. A hozzáférés szintjének módosításával természetesen ezen is változtathatunk, tehát akár azt is beállíthatjuk, hogy a nyilvános dokumentumot a felhasználók szabadon módosítsák.