A Netvibes alkalmazás használatával RSS-híreket olvashatunk, rendszerezhetjük, kategorizálhatjuk azokat; másrészt a hírolvasót kiegészítő „widgetek”, „minialkalmazások”  használatával egy személyes webes kezdőlap összeállítására is lehetőségünk nyílik.

A gyakorlatban érdemes a Netvibes használatának két különböző módját megkülönböztetni:

 • Személyes használat esetén egy saját webes kezdőlapot állíthatunk össze, ahol összegyűjtjük a számunkra fontos híreket, információkat és ezeket kiegészítjük olyan személyes információkkal, mint pl. e-mailek megjelenítése, használt közösségi oldalak tartalmai, megosztott tartalmak, naptárbejegyzések, feladatlisták, stb.
 • Nyilvános használat esetén az alkalmazással lehetőségünk nyílik egy nyitott, publikus weboldal összeállítására, ahol összegyűjthetjük a választott témával kapcsolatos híreket, weboldalakat, megosztott tartalmakat és nyilvános eseményeket.

Az alábbiakban a Netvibes személyes használatával kapcsolatos alapvető tudnivalókat gyűjtjük össze!

Netvibes - kezelőfelület nyelveA www.netvibes.com URL címen elérhető webalkalmazást számtalan nyelven (köztük magyarul) használhatjuk. A kezelőfelület nyelvét a jobb felső sarokban tudjuk módosítani. (A magyar nyelvi fordítás sajnos még közel sem 100%-os ezért meg kell szoknunk, hogy bizonyos részek csak angol nyelven hozzáférhetők.) Az oldal funkcióinak teljes körű használatához egy ingyenes regisztrációra van szükségünk, amit a jobb felső sarokban található Belépés (majd regisztráció) feliratra kattintva tudunk elindítani!

Az elérhető funkciók nagyrészét regisztráció nélkül, a Get started feliratra kattintva is kipróbálhatjuk! Különböző verziók közül válasszuk az ingyenes „Basic” változatot!

Netvibes - startNetvibes - Basic

Belépés után létrehozhatunk egy kezdőlapot, amit a rendszer keverőpultnak nevez. Amennyiben nem először lépünk be a rendszerbe, ezt a lehetőséget a jobb felső sarokban található Dashboards/New menüpontot választva érjük el.

Netvibes - keverőpult

Itt különböző „gyári” keverőpultok közül válogathatunk. Próbaképp válasszuk az Alapértelmezett lehetőséget! Ekkor felépül egy (választott nyelvnek megfelelő) különböző hírcsatornákat és egyéb blokkokat (widgeteket) tartalmazó nyitólap. Az alapértelmezett keverőpult (nyitólap) egy Kezdőlap nevű fület tartalmaz és az oldalon különböző dobozokban jelennek meg a hírek és minialkalmazások.

Az alapbeállításokat a Dashboards felirat mellett található Beállítások/Settings ikonra  kattintva végezhetjük el. Itt állíthatjuk be a következőket:

 • Oldalcím, kereső megjelenítése
 • Helyi tartalmak régiói
 • Nyelv
 • Oldalmegjelenést meghatározó témák (háttérképek, színek, betűk, stb.)

Fülek (lapok)

A Kezdőlap fülön található kis lenyíló menüre kattintva a Fül beállításait végezhetjük el. Itt adhatunk nevet a fülnek, ikont választhatunk, illetve beállíthatjuk, hogy hány sorra, oszlopra tagolva jelenjen meg az oldalunk! Ebben a fül sávban a jobb oldali részen található plusz jelre kattintva újabb füleket (lapokat) adhatunk hozzá az oldalunkhoz!

Netvibes - kezdőlap

Widgetek (tartalomblokkok)

A személyes weboldal lapjaira különböző tartalmakat pakolhatunk fel ún. widgetek (blokkok) formájában. Az oldal bal felső sarkában található Tartalom hozzáadása feliratra kattintva válogathatunk a widgetek között!

 • A Kategóriák böngészése résznél lényegében a kiválasztott régiónak megfelelő, előre beállított hírcsatornákat (RSS csatornákat) tehetünk fel az oldalra.
 • Az Alapvető widgetek résznél a legalapvetőbb funkciókat biztosító blokkokat találunk (időjárás, naptár, számológép, feladatlista, e-mail, linkgyűjtemény, közösségi oldalak, stb.)
 • Az Új hírforrás feliratra kattintva pedig saját RSS hírcsatornát vehetünk fel az oldalra.

Netvibes - tartalom hozzáadása

Hogyan helyezünk el widgeteket (blokkokat) az oldalon? Nézzünk egy egyszerű példát!

 1. A Tartalom hozzáadása feliratra kattintva válasszuk az Alapvető widgetek csoportból a Webnote (Webjegyzet) lehetőséget!
 2. Megjelenik a kiválasztott widget (jelen esetben a Webnote widget) előnézeti képe!
  Widget előnézet
 3. Itt – a widget típusától függően – általában már különféle beállításokat is elvégezhetünk, de ezt utólag is megtehetjük, tehát elegendő az előnézetben a Hozzáadás az oldalamhoz feliratra kattintanunk!
 4. A widget máris megjelenik az oldalon!

Widget (blokk) szerkesztése, beállítása

Az oldalon elhelyezett widgetek jobb felső sarkában 5 kis gombot találunk!

Netvibes - widget szerkesztéseEzekkel tudjuk szerkeszteni, módosítani azok tartalmát az alábbiak szerint:

 • Beállítások – widget elhelyezkedését, színét állíthatjuk
 • Frissít – tartalmát frissíthetjük
 • Megoszt – más felhasználókkal oszthatjuk meg az interneten
 • Szerkeszt – widget tartalmát módosíthatjuk, szerkeszthetjük
 • Bezár – kitörülhetjük a widgetet az oldalról

A Szerkeszt gombra kattintva természetesen minden widgetnél, típusától függő beállításokat találunk.

RSS hírek elhelyezése az oldalon

Általában külön ikonnal jelzik, ha egy adott weboldal rendelkezik hírcsatornával (RSS csatornával). Az ilyen oldalakon az RSS ikonokra kattintva a böngésző címmezőjében megjelenik az RSS csatorna URL címe – a elhelyezéshez erre lesz szükségünk! Ezt a címet másoljuk vágólapra! /Kijelölés után CTRL+C, vagy helyi menü (jobb egérgombos kattintás) másolás parancs./

 1. Az URL cím másolása után a Tartalom hozzáadása feliratra kattintva válasszuk az Új hírforrás lehetőséget, majd a megjelenő szövegmezőbe másoljuk be az RSS csatorna URL címét és kattintsunk a szövegdoboz mellett található Új hírforrás gombra!
  Netvibes - hírforrás felvétele
 2. A szövegdoboz alatt ekkor megjelenik egy, vagy több kis RSS ikont ábrázoló doboz (egy oldalon több fajta RSS csatorna is lehet).
 3. A megfelelő (általában az első) dobozra kattintva megjelenik az RSS csatorna előnézete!
 4. A Hozzáadás az oldalamhoz feliratra kattintva tudjuk befejezni a csatorna felvételét, mely ekkor egy külön widgetben megjelenik az oldalon!
 5. Itt utólag a widget (blokk) szerkesztése gombra kattintva további beállításokat végezhetünk azzal kapcsolatban, hogy a csatorna híreit milyen formában szeretnénk megjeleníteni és olvasni!

A fenti módon összeállított személyes weboldal a Netvibes oldalra való belépés után lesz elérhető. Az ingyenes regisztrációval egyszerre több személyes kezdőoldalt is létrehozhatunk, melyek saját URL címet kapnak (www.netvibes.com/privtepage/1; www.netvibes.com/privtepage/2; stb.)

A személyes kezdőlapokat a Dashboards menü Manage almenüjére kattintva kezelhetjük. Itt (is) tudunk címet adni a kezdőlap(ok)nak és létrehozhatunk újabb személyes lapokat!

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek az oldalak valóban csak személyes használatra, bejelentkezés után hozzáférhetők. Majdnem ugyanezekkel a funkciókkal lehetőségünk van azonban arra is, hogy egy publikus, bárki számára hozzáférhető nyilvános weboldalt hozzunk létre a Netvibes használatával.

Tags (English):